topbar

Népmesébe illő történet Fásy Ádámé. A mulatós zene királya egy gyomai –Békés megyei település, ma már Gyomaendrőd néven ismert – szegény család legkisebb, tizennegyedik gyerekeként jött a világra, s küzdötte fel magát egészen a csúcsig.

 

1.rész


Fásy Ádám először beszél arról, milyen szegénységben nőtt fel
Hat testvérét vesztette el kisgyerekként

Fásy Ádám (jobbra lent) és testvéreiNépmesébe illő történet Fásy Ádámé. A mulatós zene királya egy gyomai –Békés megyei település, ma már Gyomaendrőd néven ismert – szegény család legkisebb, tizennegyedik gyerekeként jött a világra, s küzdötte fel magát egészen a csúcsig.
A megrázó családi tragédiák soráról, öngyilkosságról, amelyek még nehezebbé tették az amúgy is nagy szegénységben élő kis Fásy gyerekkorát, eddig soha sem beszélt.
– Apai nagyapámnak tollgyára volt, pehelyfúvó gépekkel. Annyira jól ment, hogy exportált is, a bécsi dámák dunyháit is gyomai pehelytollal töltötték. Tragédiaként élte meg az államosítást, ebbe soha nem nyugodott bele. Innentől nagy szegénység köszöntött a családra – mesél a Királynők fogságában című most megjelent könyvében családja hányattatásairól is Fásy, aki mind a mai napig elérzékenyül, ha egy baráti vagy családi összejövetel során a gyerekkorára vagy a szüleire terelődik a szó.

Fásy Ádám szülei fiatalon– Édesanyám 16 éves árva lány volt, édesapám 18 éves fiú, amikor megismerkedtek. Fiatalon házasodtak. Szerelemből. Csak a halál választotta el őket – mesélte Fásy. – Tizennégyen voltunk testvérek, de csak nyolcan nőttünk fel. Hét fiú és egy lány. Akkoriban magas volt a gyermekhalandóság. Fájóan magas. István bátyám 1956-ban katonaként szolgált. Megtagadta a parancsot. Nem lőtt a tömegbe. Ezért az ő lábába lőttek bele. A rendszer megbélyegezte őt is, a családot is.


Fásy szerint csak a mesében jó legkisebb gyermeknek lenni.


– Kései gyermekként hamar elveszítettem a szüleimet. Alig nőttem fel, és a családot rövid időn belül több tragédia rázta meg. Egymás után temettem el a bátyáimat. Az egyik öngyilkos lett. És közben a Vén Márkus nevű vendéglőben énekeltem. Temetésről lakodalomba mentem. Azoknak az embereknek nem mondhattam, hogy bocsánatot kérek, de nekem most halt meg a testvérem, nem tudom ezt csinálni. Megtanultam csak belül sírni. Úgy sírtam, hogy nem csorogtak a könnyeim. Nem látszott rajtam semmi, énekeltem, de a lelkem sajgott. A gyász nem a közönségnek szól.

 

 

2. rész


22 évesenBár vagy fél tucat szakmában kipróbálta magát, valószínűleg több örömet szerzett volt mestereinek Fásy Ádám azzal, hogy szegecselés és kopácsolás helyett inkább a szórakoztatóipar és a szépségkirálynő választásokkal foglalatoskodott.
A Királynők fogságában című botránykönyvében tinédzserkori csínytevéseire és csajozási szokásaira is kitér.


– Először varga akartam lenni, de az igyekezetem hamar alábbhagyott – mondta Fásy. – Aztán a kőműves szakmát néztem ki magamnak, de nem ment. Kiütést kaptam a mésztől, az orvos azt mondta, allergiás vagyok rá. Ha a szervezetem nem veszik össze az építőipar eme anyagával, szorgos mesteremberként feltehetően ma is házakat építenék szépen egymás után valahol Békés megyében, ahogy a bátyáim tették. Végül üveges tanulónak álltam. Üvegeztem én a Budai vár ablakait is tanulóként. Még is az a kopott üveg van benne, amit mi csináltunk. Fásy finoman fogalmazva sem volt szófogadó tiniként.
főpincérként testvérével Fonyódon– Családi házban laktunk, külön szobám volt, de lányokat nem fogadhattam, édesapám bezárta az ajtót. Ez nem jelentett akadályt, az ablakon át közlekedtek. Szegény édesanyám sápítozott is néha, hogy miféle alakok járkálnak errefelé az utcán, még a falat is összetapossák – nevetett Fásy, aki ezután a Balaton felé vette az irányt.
– Egy fonyódi bárban voltam kuveros. Én adtam a belépőt. Vettem zakót, inget meg nyakkendőt, ezek nélkül ugyanis senki nem léphetett be a bárba az elvtársi világban. Egymás után kölcsönöztem ki a hiányzó ruhadarabokat, így hamar meggazdagodtam. Dorbézoltam, így decembere egy fillérem sem maradt. A következő szezonban már főpincér voltam, a külföldiek fizettek, mint a katonatiszt. Az akkori törvények szerint senkinél nem lehetett több öt nyugatnémet márkánál. Tizenkét márkát találtak nálam egy ellenőrzés során. Tizenkét napot töltöttem fogdában. Azért csak ennyit, mert a földim Sanyi bácsi volt a fonyódi rendőrkapitány, ő kiengedett. Ez volt az első eset, hogy fogdába kerültem.


FőhadnagykéntFásy, Főhadnagy!


Honvédként vonult be honvédként szerelt le, mégis aranyélete volt Fásy Ádámnak a katonaságban. – A kaszárnya folyosóján ki volt függesztve egy felhívás, hogy dobost keresnek a tiszti klubba. Azt hittem, szívatás, de azért felkerestem Hegyesi őrnagyot, a kultúrfelelőst. Mondtam, hogy gyomai vagyok és ha volt rá alkalmam, doboltam is. Megkérdezte, hogy a Fásy Ferinek vagyok-e az öccse? Mondtam, hogy igen. Kiderült, együtt gyerekeskedett a bátyámmal. Arany életem lett. Honvédként szereltem le, később mégis előléptettek. A veszprémi helyőrségi klubban megrendezett szépségverseny elismeréseként, Csurgai Miki bácsi, a hadsereg légvédelmi tábornoka főhadnaggyá léptetett elő.

 

 

 

 

 

3. rész


Fásy Ádám nem kíméli a leghíresebb televíziós és közéleti személyiségeket sem A Királynők fogságában című botránykönyvében. A Jászai Mari-díjas Verebes Istvánt jellemtelennek, Sebestyén Balázst tahónak, Friderikusz Sándort pedig nagyképű primadon-nak titulálja.

– Több színészóriást is az állandó vendégemnek mondhattam, mindannyiszor meghatódtam, ha Sinkovits Imre vagy Őze Lajos lépett be az ajtón. Sokat tanultam az éjszakákba nyúló beszélgetésekből, s megtiszteltetésnek vettem, hogy a barátságukba fogadtak. S azt is megtanultam, micsoda különbség van a művészvilág és annak a holdudvara között. Azok a magukat televíziós személyiségnek kikiáltó emberek, akik belőlük élnek, a nyomukba sem érnek tudásban, jellemben, őszinteségben – magyarázta Fásy Ádám, majd kérésünkre megnevezett néhány nagyágyút, a könyvében szereplő hírességek közül.

– Verebes középszerű komikus sem lenne, a kutya sem ismerné a nevét, ha Gyárfás Tamás nem szerepelteti hétről-hétre a reggeli tévéműsorában. A napkeltéből szuszogta fel magát a színházi világba, ahol rövidesen kifújt direktorként – magyarázta Fásy.
– Jellemtelen. Megbocsáthatatlan bűnnek tartom, ha a lányomon Zsülikén keresztül támad engem. Aki gyermeket von be kicsinyes harcába, az egyéb galádságra is képes. Ebbe a nem éppen elegáns társaságba tartozik Sebestyén Balázs is, aki szokásához híven tahó módon fogalmazott. Igaz a szellemi színvonalát elnézve nem is vártam többet tőle. Megegyeztünk valamiben, de azóta is hallgat. A könyvben részletesen leírom, mi történt és miről szólt a megállapodás, ahogy a Friderikusszal történt afférjainkat is. Én még csak túltettem volna magam a színeváltozásán, de a feleségem nem hagyta annyiban. Marika egyszer keményen beolvasott a showman-nek, aki – szokásától eltérően – szóhoz sem jutott.

 


4. rész

 

Már tíz év telt el Zámbó Jimmy tragikus és rejtélyekkel teli halála óta. Hol elővették hol lezárták az ügyet a nyomozók a megváltoztatott vallomások miatt. Ám arról, hogy pontosan mi játszódott le a Király szívében a halála előtti nap, és hogy milyen ember volt, viszonylag keveset tudunk. Fásy Ádám A királynők fogságában című könyvében mindent elmesél arról, hogy miről beszélgetett Jimmy-vel a szörnyűség előtti óévbúcsúztatón.


– A halála után sokan, túlságosan sokan dicsekedtek, büszkélkedtek azzal, hogy Zámbó Jimmyt, az aranytorkú énekest a barátjuknak mondhatták. Nekem eszem ágában sem volt ehhez a hamis kórushoz csatlakozni, de most, egy évtized elmúltával, ebben a könyvben szeretnék megemlékezni róla – közölte Fásy Ádám. – Az utolsó éjszaka, amit együtt töltöttünk, máig élénken él bennem. 2000. december 31.-én, szilveszter este csörgött a telefon. Jimmy hívott a Császárkert étteremből, kérte, hogy találkozzunk. Nem igazán akaródzott kimozdulnom a meleg otthonból a feleségem és a kislányom mellől, de Jimmy többször is hívott. Éjfél után elkért a feleségemtől, Marikától. Éreztem, hogy nagyon egyedül van, és odamentem.

Fásy Ádám könyvében leírja, hogyan töltötték a szilvesztert. Elmeséli, hogy miről beszélgettek Jimmyvel. Beszámol arról, Jimmyt mennyire megviselték, hogy a családi veszekedések kísérték az ünnepeket.
– Jimmy egész éjszaka egyetlen korty alkoholt sem ivott – idézi fel a 2001. január 1-jére virradó éjjel történéseit. – Emlékszem, a tál lencsét eltolta maga elől, babona ide, babona oda nem szerette annyira a pénzt, mint amennyire a lencsét utálta. Az ország legnépszerűbb énekese, akit a közönség királyként imádott, szilveszterkor, az óév búcsúztatóján, az újév köszöntőjén magányosnak érezte magát. És ez nem először esett meg vele. Egyszer valaki találóan azt mondta róla, hogy olyan, mint a lópokróc. Tud védeni és melegíteni, de aki rosszul fogja meg, annak egész testét felsérti. Kevés nála érzékenyebb embert ismertem.

 

5. rész

 

Ha valaki akkor Fásy Ádám tudja, hogy a honi szépségek közül ki dubajozott. A szépségguru a Királynők fogságában című botránykönyvében részletesen leírja, hogyan zajlott az „adás-vétel”, és azt, hogy volt olyan szépségkirálynő, aki bevallotta, hogy luxusprosti volt. Gondolta volna, hogy a művészvilág egyik sztárja még Dubajnál is felkapottabb, máig titokban tartott helyre szállítja a magyar lányokat?

– Most, hogy már fél évtizede visszaléptem, elárulhatom, egyszer-egyszer szemet hunytam a lányok feslett múltja fölött – vall könyvében Fásy. – Egyszer az egyik zsűritag félrevont a döntő előtt, s bizalmasan figyelmeztetett, hogy az egyik versenyzőt vissza kellene léptetni. Máig emlékszem a szavaira, azt mondta rá: „Hajtós kurva”. „Tudja ezt bizonyítani ? ” - kérdeztem. „Nem” – válaszolta. Ezek után a lányhoz fordultam, aki nem tagadott.
A szépségversenyek szabályzatában benne van, hogy csak tiszta múlttal rendelkező lányok vehetnek részt. Vajon miért hunyt szemet Fásy a történtek felett? Csak nem felkínálta magát neki a lány?

– Szó sem volt ilyesmiről. De hiába is tette volna, soha egyikkel sem feküdtem le – mondta lapunknak Fásy. – Elmesélte az életét. Tizennégy éves korában megszökött a nevelőintézetből és összejött egy idősebb férfival és abból éltek, hogy a testét árulta. Négy évig volt az utcán. Amikor ezeket mondta, már huszonkét éves volt és főiskolára járt. Meghatott az őszintesége. Úgy gondolat, hogy a múltja miatt nem vehetem el a jövőjét. Meghálálta a bizalmat: szépségkirálynő lett. Egy másik szépségkirálynőt pedig a dubai emír vette bérbe. Megsaccolni sem merem, mennyi szépségkirálynő „dubajozott”. De elárulom, nem Dubai az egyetlen hely ahol tárt karokkal várják a magyar lányokat. A másik, ahol szép számmal megfordulnak, Monaco. Szóval nem csak az arab sejkek, hanem az európai hercegek is vevők rájuk. Kíváncsi vagyok, mikor húzzák el a nótájukat.

Királynőnek nézték a feleségét, Marikát


Vajon mennyi lánnyal feküdt le Fásy Ádám az álomszép hölgyek közül? Nincs férfi, akinek ne ez lenne az első gondolata, hiszen köztudott, hogy a szépségkirálynő választások előtt Fásy sokszor együtt is lakott a résztvevőkkel.
– Volt olyan, aki felkínálta magát, de töredelmesen bevallom, eggyel sem feküdtem le – nevetett szemtelen felvetésünk hallatán Fásy. – Nem csak a botránytól való félelem miatt kerültem a versenyzők hálószobáját. A feleségem majd húsz évvel fiatalabb nálam. Ő a legvonzóbb számomra. És ez nem üres bók. Egy hivatalos eseményen az egyik szépségkirálynővel és a feleségemmel, Marikával jelentem meg. A házigazda nem ismerte őket személyesen, a feleségemet mutatta be szépségkirálynőként.

 

 

 

 

6. rész

 

Vajon milyen fájdalmas szépítészeti beavatkozásokon mentek keresztűl legszebb lányaink azért, hogy végül az ő fejükre kerüljön a korona?

A Királynők fogságában című könyvében Fásy felfedi a magyar szépségkirálynők és udvarhölgyeik legféltettebb titkait. Gondolta volna, hogy minden második-harmadik szépségkirálynő megoperáltatta magát, hogy tovább szépüljön.

–Az évek során rájöttem, hogy nehéz, nagyon nehéz versenyezni a világpiacon , akarom mondani a világszínpadon, ahol már-már tökéletes emberek, - kidolgozott testek és gyönyörű arcok - a vetélytársaink – közölte Fásy. – Jól tudtam, nem lehet senkit arra kötelezni, hogy vágasson le az orrából, vetesse ki a bordáját. Csak ha ő is úgy akarja. Bende Adrienn, az utolsó szépségkirálynőm nagyon nem akarta megműttetni magát. Mondtam neki óvatosan persze, nehogy megsértsem, hogy nagyobb cicikkel jobban mutatna. Azt válaszolta, ő így is jól érzi magát a bőrében. Ebben maradtunk, s bevallhatom, végül én örültem a legjobban, hogy nem műtette meg magát.

Fásy elmondása szerint több olyan lány is volt, akiből szó szerint szépségkirálynőt kellett faragni.


– A plasztikai beavatkozások számát tekintve Tóth Éva lehet a magyar rekorder. Évát a fejétől, no nem a talpáig, csak a csípőjéig átszabta Seffer tanár úr. De nem ő volt az egyetlen, aki plasztikai operáción esett át – tette hozzá Fásy. – Kapocs Zsóka orrműtéten esett át a dél-afrikai világdöntő előtt. Horváth Évának is az orrát operálták. Helbert Ágnesnek a fogorvosnál volt jelenése. Ott nőtt ki két foga ahol nem kellett volna. Proska Szandrát - fogalmazzunk finoman - néhány fogától kellett megszabadítani. Semmi Kiss Tündének pedi a térdét kellett plasztikázni, mert motorbalesetet szenvedett, s rosszul mutatott volna a színpadon. Tóth Eszter viszont csak azt engedte meg, hogy a füléhez nyúljanak. Ami a magyar szépségkirálynőket illeti, úgy becsülöm, hogy minden második-harmadik lány eshetett át plasztikai műtéten.

 

7.rész

 

Fásy elárulta a legendák kedvenc ételeit

Vajon ki ne lenne kíváncsi arra, mi volt a kedvenc levese a világhírű művész Szász Endrének, a festő- és grafikusművész Macskássy Izoldának?

Vagy kedvenc költőink, íróink, Hernádi Gyula, Galsai Pongrác, Csukás István, Gyurkovics Tibor mely ételek után nyalta meg mind a tíz ujját? Fásy Ádám éttermébe hazajártak a művészvilág nagyjai, s bizony majd mindenkinek voltak különleges kívánságai. A szépségguru Királynők fogságában című könyvében vall az igazi sztárok szokásairól.

– A miénk volt a leghíresebb étterem Gyulán és környékén. A Várszínházba érkező összes neves művész odajárt enni. Emlékszem, amikor valaki hálás akart lenni a finom vacsoráért vagy a jó kiszolgálásért, akkor dalra fakadt – nevetett Fásy. – Szász Endre mindig azt ette, amit ajánlottam. De a pikáns leves volt a kedvence. Volt, hogy két tányérral is megevett a főétel előtt. Macskássy pedig édesszájú volt. A diós sütiért volt oda. Hálájuk jeléül még képet is rajzoltak nekem.

Persze nem Szász Endre volt az egyetlen olyan híresség, aki meglepetést készített Fásynak. Galsai Pongrác, Sediánszky János, Csukás István, Gyurkovics Tibor sportot űzött abból, hogy melyikük ír frappánsabb verset Fásy vendégkönyvébe.

– A sertéscsülök volt az egyik kedvencük, jó kis hagymás serpenyős burgonyával tálaltam nekik. Ha olyan kedvük volt, fröccsözgettek is – mesélte Fásy. – De Sinkovits Imre, Darvas Iván, Őze Lajos és Kállai Ferenc is törzsvendég volt. Persze én is hálás voltam, hogy megtiszteltek a jelenlétükkel. Éjjel-nappal nyitva volt az étterem számukra, s ha úgy hozta a kedvük mulattunk egy nagyot. A színészek a borravalót a Várszínház színpadán adták át - reklám formájában. Rögtönzésekben népszerűsítették az éttermet. Emlékszem, amikor az egyik darabban az angol király, prémekbe burkolózva, kezében csirkecombot szorongatva, így szólt a lakájához: Ugye, az Aranykeresztből hozatta ezt a fenséges étket? És a rendező, Sík Ferenc szemet hunyt a csínytevés fölött, talán azért is, mert az egész csapattal együtt ő is remekül érezte magát nálunk éjszakánként.
 


Fásy Birodalom oldalai

Fásy Birodalom | Zeneexpressz | Fásy Műsoriroda | Fásy Konyha | Magyarok Világszépe

Kapcsolat:
E-mail: fasy@fasy.hu  Telefon: +36-30/488-2719
 
footerfacebook footer insta

 

fasyadam.hu © Minden jog fenntartva