topbar

Hírek

Nagy sikernek örvendett az augusztus 21-én megrendezett Gasztrofesztivál a Sportolókkal elnevezésű esemény. A főzőverseny keretén belül sportegyesületek tagjai és sportolók mérték össze főzőtudományukat. Hogy mi rotyogott a bográcsokban, arról a Blikk séfjét, Fásy Ádámot kérdeztük, aki a zsűriben foglalt helyet.

A Blikk séfje az orosházi Asztalitenisz Sportegyesület csapatával.

,,A bográcsban a magyar gasztronómia egyik alappillére, lecsó főtt. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy az ember meg legyen győződve arról, hogy övé az elsőrendű lecsó elkészítésének titka. Sokféleképpen variálható, ahány ház, annyi elkészítési mód. Fogyaszthatjuk magában, sajttal megszórva vagy például galuskával, de tálalhatjuk köretként is.” - mondta Fásy Ádám, aki mindig szívesen veszi Békés megye felé az irányt, hiszen onnan származik és rengeteg szép emlék köti oda.

A versenyen tarhonyás, tojásos, rizses, burgonyás, kolbászos, gombás és újragondolt babos, kukoricás változatokban került a zsűri elé. Az étek a térség mezőgazdasági termelőinek alapanyagaiból készült, melyet a szervezők biztosítottak. Végezetül az odalátogatóknak lehetőségük nyílt a sportolók által készített lecsókülönlegességeket megízlelni. ,,

A rendezvény célja a város sporttörténelmének, kulturális és gasztronómiai értékeinek megőrzése, átadása, továbbvitele illetve a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségének gyarapítása. Ezen elvek mentén fogalmazódott meg a gondolat, hogy az ifjúsági női kézilabda tornához kapcsolódóan bemutatásra kerülnek a város és térségének gasztronómiai sajátosságai, azon értékek, melyekkel Orosháza és Dél-Békés rendelkezik.” – mondta lapunknak a város alpolgármestere, Oravecz Nóra, aki a helyi Asztalitenisz Sportegyesület elnökeként csapatával együtt harcba szállt a legjobb lecsó címéért.

Orosháza környékén számos hungarikummal találkozhatunk, ilyen például a makói hagyma, a szegedi fűszerpaprika, a békéscsabai és gyulai kolbász, melyek egytől-egyig elengedhetetlen részét képzik az igazi magyaros lecsónak. Felhívva a figyelmet a vidéki élet sokszínűségére a rendezvényen a helyi termelők, árusok termékei is bemutatásra kerültek. Többek között az országos szinten elismert Asztalosné Szilágyi Julianna, orosházi száraztészta-készítő termékei, melyek az Agrárminisztérium által meghirdetett Hagyományok-Ízek-Régiók pályázat eredményeként megkapták a HÍR védjegy használatának jogát. Emellett különleges termelői bio lekvár és méz kostóló várta az érdeklődőket.

Végül a bőcsi kézilabdacsapat különleges lecsója bizonyult a legjobbnak, akik „mexikói módon” gondolták újra a lecsót, vagyis babbal és kukoricával bolondították meg, a tálalásnál pedig tortilla chipset kínáltak mellé.

Forrás: Blikk


Fásy Birodalom oldalai

Fásy Birodalom | Zeneexpressz | Fásy Műsoriroda | Fásy Konyha | Magyarok Világszépe

Kapcsolat:
E-mail: fasy@fasy.hu  Telefon: +36-30/488-2719
 
footerfacebook footer insta

 

fasyadam.hu © Minden jog fenntartva